Cultuursensitieve LVB-begeleiding

Kosten

Hoe wordt onze zorg betaald?

Alles over indicatie, kosten en vergoedingen

De kosten voor dagbesteding, ambulante begeleiding, 24-uurs zorg, jeugdbegeleiding en andere specialistische zorg bij RenQli worden met de juiste indicatie (bijna) volledig vergoed. Hieronder zetten we alles op een rijtje. Toch nog vragen? We helpen je graag verder.

Om aan onze begeleiding of dagbesteding deel te nemen, hebben cliënten de juiste indicatie nodig. Deze indicatie bepaalt op welke zorg jij precies recht hebt. Een indicatie kun je aanvragen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Als je nog geen indicatie hebt, kan RenQli ondersteunen bij de indicatieaanvraag.

Indicatieaanvraag

RenQli is een door het ministerie erkende en door het zorgkantoor gecontracteerde zorginstelling en wordt betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz), de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) of vanuit de Jeugdwet, in de vorm van Zorg in Natura (ZIN). De Wlz is bedoeld voor mensen die vanwege een ziekte of aandoening blijvend zorg nodig hebben. Iedereen in Nederland betaalt verplicht mee aan de Wet Langdurige Zorg.

Een zorgprofiel geeft aan welke zorg er precies nodig is. Dit zorgprofiel moet jij zelf (eventueel samen met RenQli) aanvragen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het CIZ bepaalt vervolgens op basis van de zorgbehoefte het best passende zorgprofiel. Je kunt hier meer over lezen op de website van het CIZ.

Naar het CIZ

RenQli levert, als door het zorgkantoor gecontracteerd zorgaanbieder, in principe enkel Wlz-zorg in natura (ZIN). In overleg met RenQli is zorg inkopen vanuit een Persoons Gebonden Budget (PGB) in sommige gevallen echter ook mogelijk. Met een PGB bepaal je zelf, in afstemming met RenQli, hoe je de zorg precies wilt ontvangen. Met dit PGB koop je de zorg in bij RenQli en houd je de bijbehorende administratie zelf bij. Je legt ook zelf verantwoording af aan het Zorgkantoor.

Cliënten die zorg hebben op basis van de Wet Langdurige Zorg (Wlz) moeten een eigen bijdrage zorg betalen. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) int deze eigen bijdrage. RenQli levert de basisgegevens en de door jou afgenomen zorg aan bij het CAK.

Het Zorgkantoor levert bij het CAK de gegevens over de indicaties of beschikkingen aan. Voor meer informatie over de werkwijze van het CAK en de eigen bijdrage kun je terecht op de website van het CAK.

Naar het CAK